Novosti

Mrlje na dlaci bijelih pasa

Mali bijeli čivava s marljama na dlaci leži na svijetlom tepihu i gleda prema kameri.

Mrlje na dlaci bijelih pasmina: Zašto nastaju i kako ih se riješiti

Jeste li znali da više od 85% pasa u svijetu ima problem s epiforom, odnosno prekomjernim suzenjem očiju? Posljedica ovog stanja su tamne mrlje oko očiju, koje se zatim često pojavljuju i na ostalim dijelovima dlake – brkovima, bradi i šapama. Iako se ovaj problem javlja kod svih pasa, mrlje na dlaci ipak su najupečatljivije kod bijelih i svijetlih pasmina, kao što su maltezer, shih-tzu, lhasa apso, pomeranac i drugi.

No, zbog čega točno dolazi do ovog stanja? Prekomjerno suzenje očiju i, posljedično, tamne mrlje na dlaci mogu se pojaviti iz više razloga. Među njima su sezonske alergije ili paraziti, hormonalni disbalans, nepravilna ili neredovita njega očiju i korištenje pogrešnih proizvoda za kožu i dlaku. Međutim, istraživanja ukazuju da se ovaj problem ipak najčešće javlja zbog alergija uzrokovanih nepravilnim načinom prehrane – i to u čak 80% slučajeva. Govorimo o neuravnoteženoj prehrani koja sadrži previše ili premalo proteina, aminokiselina, ugljikohidrata, ali i teško probavljive sastojke poput pšenice i žitarica.

Kako bi se riješili mrlja na dlaci, osim svakodnevne higijene očiju, važno je i potražiti hranu koja odgovara specifičnim potrebama bijelih pasmina, poput White Dogs linije brenda Nature’s Protection. Naime, zbog boje dlake, stanja kože i imunološkog sustava, bijele pasmine zahtijevaju poseban način prehrane. White Dogs linija sadrži sastojke koji su lako probavljivi i hipoalergeni, a pogodna je za bijele pasmine upravo zbog ravnoteže aminokiselina koja čini sastav suza i sline transparentnim.

Osim toga, tajna učinkovitosti njezinog sastava leži u:

  • kvalitetnom izvoru proteina
  • prirodnim antioksidansima poput ekstrakta ružmarina i ekstrakta tokoferola koji jačaju imunološki i živčani sustav te osiguravaju neometanu probavu
  • mikrozeogenu, odnosno prirodnom vulkanskom materiju koji eliminira štetne toksine i pomaže pri apsorpciji hranjivih tvari
  • izostanku pšenice, kukuruza i soje, kao i umjetnih sastojaka i kemikalija

Ova hrana može se kombinirati i sa sirovim mesom iliti BARF-om, kao što je Good4Dogs. Sirovo je meso inače poznato po svojoj učinkovitosti u liječenju nekih zdravstvenih problema poput gastrointestinalne disfunkcije, a također se sve više ističe da pozitivno djeluje na dlaku pasa te rješava pretilost, gubitak apetita i zadah.

Odgovori