Novosti

Vrste hrane za pse – kako odabrati?

Vrste hrane za pse – kako odabrati?

Hrana je jedna od prvih tema s kojom će se susresti svaki vlasnik pasa. Izbor je zaista velik, od briketa, konzervi, kuhane, dehidrirane, sirove hrane itd. i može popriličnu zbuniti vlasnika. Prilikom odabira hrane i načina pripreme hrane prvo morate voditi računa o zdravstvenom stanju psa, a koje može zahtijevati posebnu prilagodbu prehrane. Isto tako, važna je dob, veličina i aktivnost psa, jer sve to utječe na izbor sastojaka, količinu i energetski sadržaj obroka. Postoji još dosta faktora, ali ako promatrate psa, uzmete u obzir njegove potrebe i prilagodite se okolnostima u kojima pas obitava te prilagodite hranu prema tome, ovo će vam biti odličan vodič.

 

Briketi

Najpoznatija hrana koja najviše odgovara brzom načinu života. Budući da su briketi već gotova hrana, jednostavno se servira u posudu i obrok je spreman. Nisu zahtjevni za skladištenje i dostupni su u više okusa. Unatoč praktičnosti, potrebno je znati da se radi o visoko procesiranoj hrani koja je vrlo osiromašena nutrijentima, zbog čega su joj dodani umjetni vitamini i minerali i slično.

 

Peleti

Nedavno su se na tržištu pojavili i peleti koji su kvalitetniji od briketa. Osim što su praktični za hranjenje i skladištenje, prednost im je što se obrađuju na nižim temperaturama pa zadržavaju puno više hranjivih tvari.

*Briketi i peleti spadaju u tzv. suhu hranu, pa psu uvijek moraju biti dostupne dovoljne količine vode.

 

Sirova hrana

Sirova hrana ostaje u svom osnovnom obliku i stoga je nutritivno najbogatija. Priprema zahtijeva određeno vrijeme i znanje, ali učinci ovakvog načina hranjenja nadmašuju sav trud. Mnogi se vlasnici odlučuju za komercijalno pripremljenu hranu koja im štedi vrijeme i brigu oko pripreme, dok drugi obroke pripremaju sami te ih, kao i kod kuhane hrane, mogu u potpunosti prilagoditi potrebama i ukusu svog psa.

 

Prednosti hranjenja komercijalno pripremljenom sirovom hranom:

  • štedi vrijeme pripreme
  • na raspolaganju je puno različitih okusa
  • ravnoteža obroka jer je na pakiranju naznačen sadržaj i je li obrok popodnevni ili ne

 

Nedostaci hranjenja komercijalno pripremljenom sirovom hranom:

  • cijena više nego kod procesirane hrane
  • manja kontrola nad sastojcima u pripremi
  • manje mogućnosti prilagodbe za vašeg psa

 

Osim kvalitete svježe hrane i mogućnosti izbora različitih vrsta okusa i dodataka, načini prehrane pasa sirovom hranom mogu biti vrlo kreativni. Ovdje ćemo spomenuti najpoznatije:

 

BARF (biologically appropriate raw food) uključuje:

  • meso, organi, mesnate kosti
  • povrće, voće, mliječni proizvodi, jaja, sjemenke
  • dodaci prehrani

 

PREY (cijeli plijen) uključuje:

  • cijeli plijen, uključujući sve unutarnje organe, krv, žlijezde, dlaku ili perje.

 

Dehidrirana hrana

Dehidrirana hrana se priprema sušenjem i znači da je iz nje uklonjena tekućina. Prednost ove namirnice je što je praktična, laka za čuvanje i bogata hranjivim tvarima. Za pripremu jela potrebno je namirnice potopiti u toplu tekućinu ili neslani jušni temeljac i jelo je gotovo za nekoliko minuta.

 

Konzervirana hrana

Konzervirana hrana je također vrlo popularan oblik hrane, koji je dostupan u mnogim okusima. Kao i kod suhe hrane, skladištenje i hranjenje je prilično jednostavno. Bitna razlika je postotak vode koji je u konzerviranoj hrani vrlo visok i utječe na sadržaj hranjivih tvari. Pri odabiru konzervirane hrane pripazite da sadrži meso, a ne nusproizvode, da je bez umjetnih boja, konzervansa i po mogućnosti domaćeg podrijetla.

 

Kuhana hrana

Kuhana hrana zahtijeva mnogo više vremena i pripreme od gore navedenih načina hranjenja. Ipak, mnogi vlasnici odabiru ovu metodu jer pruža mnoge prednosti. Vlasnik ima potpunu kontrolu nad odabirom i pripremom sastojaka, omogućavajući potpunu prilagodbu jedinstvenim potrebama i ukusu svog psa. Kuhana hrana je svježa, bogata hranjivim tvarima i lako probavljiva te ima ključni utjecaj na zdravlje, dobrobit i zadovoljstvo psa. Budući da kosti također moraju biti uključene u prehranu psa, one se moraju servirati odvojeno. Sve kosti, bez iznimke moraju biti sirove i ne kuhane (zbog probavljivosti i zato što se kuhanjem mijenja sastav pa se kosti drugačije lome) i mesnate (iz sigurnosnih razloga jer jedino tako mogu kliziti niz jednjak bez zapinjanja).

Zaključak

Osim navedenih načina hranjenja, vlasnici mogu birati različite kombinacije koje su prilagođene dnevnim potrebama psa kao i drugim čimbenicima kao što su godišnja doba, odlazak na godišnji odmor, dostupnost različitih okusa i sastojaka, sezonalnost sastojaka i sl.

Osim za pse koji zahtijevaju striktnu prilagodbu prehrane zbog ozbiljnih zdravstvenih problema ili alergija, vlasnici pasa mogu biti kreativni i zabaviti se pripremajući različite obroke za svog kućnog ljubimca. Isto kao za ljude, za pse također svakako vrijedi da svježa i kvalitetna hrana ključno utječe na dobro zdravlje i dobrobit te omogućuje zadovoljstvo i sretnog ljubimca.

 

Izvor: G4D – https://surovahranazapse.eu/2022/11/03/razlike-med-posameznimi-nacini-hranjenja-psov/